Minap Article

Kétéves nemzetközi projektben kutatnak a jezsuitás diákok

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium diákjai az Erasmus+ Projekt keretein belül egy kétéves nemzetközi biotechnológiai projektben vesznek részt, melynek témája a biológiailag lebomló műanyagok előállítása biotechnológiai módszerrel. (2017. szeptember 25.)

http://minap.hu/cikkek/keteves-nemzetkozi-projektben-kutatnak-jezsuitas-diakok


“European Challenges in Sustainability by Biotechnology”

 

|frissítve: 2017. szeptember 25. 15:25

Az „European Challenges in Sustainability by Biotechnology” projektben nyolc ország, kilenc iskolája vesz részt. A projekt célja, hogy a diákok megismerkedjenek a biológiailag lebomló műanyagok előállításának biotechnológiai módszerével. A projektben résztvevő iskolák partnersége valósul meg a diákok együttműködésével és közös munkájával. A kétéves projekt Miskolcon, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban veszi kezdetét szeptember 26-30 között, ahol a résztvevők kidolgozzák a projekt munkatervét, és előkészítik a hamburgi labortalálkozót.

A Jezsuita Gimnázium már négy alkalommal is részt vett hasonló projektben – mondta el portálunknak Velkey László biológia-kémia szakos tanár, az iskola nemzetközi természettudományos projektjeinek koordinátora és tehetséggondozó. – Idén itt lesz nálunk a tervező rész, szerdán és csütörtökön, pénteken pedig bemutatjuk a projektben résztvevőknek fővárosunkat – tette hozzá.

A résztvevők: Németország, Csehország, Franciaország, Ausztria, Dánia, Görögország, Törökország, és Magyarország. Az Erasmus+ Projekt célja a szakmai munkán túl, hogy a résztvevő diákok megismerkedhessenek más országok kultúrájával és azokkal az iskolákkal, ahonnan a többi diák érkezett.

Azok a diákok kerülhetnek be a projektbe – folytatta Velkey László –, akik rendkívüli érdeklődést mutatnak a biológia iránt, akiknek későbbi terveik között is szerepel a biológia, valamint akik rendkívül jól beszélnek angolul (hiszen a kommunikáció és maga a munka angol nyelven folyik). – Zárásként hozzátette: a kétéves projekt során folyamatosan egy honlapra töltik fel a munkafolyamat egyes állomásait, és ezen a felületen kommunikálnak egymással a különböző országok tanulói. 

Elméleti ismeretek bővítését gyakorlati laboratóriumi közös munka követi a három labortalálkozón, valamint fontos része a projektnek azoknak az ipari méretekben biológiailag lebomló, komposztálható műanyagot – így csomagolóanyagokat előállító üzemeknek a meglátogatása és a biotechnológiai folyamatok helyszíni tanulmányozása is.